Luna aceasta, un joc independent de 5 dolari, lansat în 2018, a intrat în clubul de vârf al jucătorilor de vârf, record, de pe Steam. Potrivit Steamcharts, 388.385 de persoane au jucat simultan AmongUS, mai mult decât Grand Theft Auto 5 la debutul său pe Steam. În fiecare zi se află chiar sub Counter-Strike: Global Offensive și Dota 2 pentru jucătorii activi. Și asta nu ia în considerare pe cei care se joacă pe iOS și Android – sau pe cei care renunță rapid și închid jocul când serverele se încleștează sub tensiune.

Cum a devenit AmongUS un fenomen atât de brusc, la aproape doi ani de la lansare? Atât de mare încât a devenit cel mai difuzat joc de pe Twitch în septembrie, iar dezvoltatorii săi au anulat planurile pentru o continuare pentru a continua să lucreze la el? Răspunsul simplu și rapid este: Twitch streamers. Dar există mai mult decât atât, pentru că oamenii nu se uită doar la AmongUS. Îl joacă în masă datorită câtorva lucruri cheie: aplicații mobile gratuite, cerințe de sistem extrem de reduse pentru computer și Mafia.

Lasă-mă să explic mai întâi ultimul.

Joc clasic, la momentul potrivit

AmongUS nu este un joc nou. Evident – a apărut în 2018. Dar la suflet este mult mai vechi de atât. In AmongUS se află cea mai recentă adaptare populară a Mafiei, alias vârcolac, alias Rezistența, alias Hitler secret. Acest joc de înșelăciune socială, despre un grup de jucători care încearcă să identifice trădătorii în mijlocul lor, datează de fapt până în anii 1980. Un forum de mesaje pe internet postat în 2005 conducea jocuri obișnuite de Mafia, jucat în sute de postări de strategii și acuzații, și nenumărate DM-uri de backchannel și altele. La fel ca unele dintre adaptările jocului de societate ale Mafiei, Among Us adaugă o structură experienței de bază a trădătorilor care ucid jucătorii „buni” unul câte unul și toți votează pe cine să execute. În Secret Hitler, există un sistem electoral care ajută jucătorii să adune mai multe informații despre cine este cine. În Among Us, jucătorii au șansa de a câștiga completând un set de obiective în jurul hărții, cum ar fi repararea unui motor de navă spațială sau aruncarea asteroizilor, care inevitabil răspândește mulțimea și oferă impostorilor șansa de a lovi.

O mare parte a succesului Among Us este pur și simplu că Mafia este un joc distractiv, care se poate juca la nesfârșit. Se ridică bine la grupuri mari. Încercarea de a decide în cine să ai încredere este întotdeauna tensionată. A scăpa de crimă și a întoarce întreaga echipă împotriva unui jucător inocent este întotdeauna un fior.

Dar, în 2020, cel puțin în SUA, unde coronavirusul încă se dezlănțuie, întâlnirea pentru a juca jocuri precum Werewolf în persoană nu este de fapt o opțiune. În acest moment suntem pregătiți pentru ca majoritatea interacțiunilor noastre sociale să se desfășoare prin chat-uri Zoom, Meet, Skype și vocale precum Discord, Teamspeak,etc… , iar Among Us este un generator de râs ușor cu prietenii

Sursa: Innersloth

Aplicațiile pentru smartphone se deschid către un public masiv (și tânăr) dincolo de jocurile pe computer și, în mod esențial, AmongUS este o adaptare a jocului video Mafia mai mult decât altele pe care le-am văzut. A existat Town of Salem în 2014 și Wiswolves Within din Ubisoft în 2016, de exemplu, dar ambele adaugă doar o interfață online pentru regulile de bază ale Werewolf și descriu jucătorii care stau într-un cerc exact așa cum ați face personal. Printre noi adaugă lucruri de făcut între acuzații, făcându-l o experiență mai activă și creând mai multă tensiune.

Aceste obiective ar fi putut fi ușor de completat, distrăgând atenția de la paranoia care conduce nucleul social al jocului. Dar AmongUS îi menține suficient de simpli pentru a adăuga strategie – și modalități de a câștiga băieții buni – păstrându-l totuși accesibil oricui. Este suficient de simplu să lucrați atât pe PC-uri, cât și pe smartphone-uri, cu doar câteva butoane de bază pentru intrare (vă puteți descurca chiar și fără tastatură). Și va rula practic pe orice computer datând din 2010.

Bariera de intrare este extrem de mică. Acestea sunt toate motivele pentru care Among Us este un joc popular chiar acum, dar nu explică de ce a explodat – cum a trecut de la necunoscut la cel mai mare joc de pe Twitch și unul dintre cele mai mari de pe Steam. Pentru asta, trebuie să ne întoarcem în iulie.

Pop-off-ul Twitch: iulie și august

Credit: Sullygnome

La începutul lunii iulie, Among Us avea în medie doar câteva sute de spectatori pe Twitch, potrivit site-ului de urmărire SullyGnome. Până la sfârșitul lunii august, media era de peste 100.000. Exploziile timpurii de expunere pe Twitch s-au transformat rapid într-o creștere uriașă a spectatorilor, ceea ce s-a tradus în tot mai mulți jucători. Este și mai izbitor dacă te uiți la creșterea din ultimele 365 de zile. Totuși, dacă te uiți la numerele brute de spectatori de pe fluxurile Twitch, statisticile pot fi înșelătoare. Nu poți să vezi dintr-o privire când este sponsorizat un flux sau dacă spectatorii se adaptează doar la scăderea articolelor. De asemenea, nu vă puteți da seama dacă un mic joc independent devine cu adevărat popular sau dacă se întâmplă ca un streamer de renume să-l joace pentru o sută de mii de spectatori, în timp ce următorul streamer joacă pentru un public de 11. Dar nu este cazul cu AmongUS – dacă ne uităm la defalcarea canalelor care atrag spectatori, este o tendință spre o distribuție destul de uniformă. Primele 100 de streamere sunt toate în număr mare.

Cel mai de succes streamer Among Us din ultimele trei luni este xQc printr-o lovitură lungă. Fostul jucător profesionist Overwatch a fost eliberat de echipa sa Dallas Fuel în 2018 pentru încălcări ale codului de conduită și de atunci a devenit mai mult un streamer de varietăți, jucând Fall Guys și Among Us pe partea de sus a Valorant și Overwatch. Timpul său de vizionare depășește alte streamere cu peste 11 milioane de ore în ultimele trei luni; streamer auronplay este o secundă îndepărtată, la aproape patru milioane.

Dar cine a dat drumul? Dacă ne uităm înapoi în 2020, streamerul SR_Kaif, care are aproximativ 136.000 de urmăritori, a jucat în mod constant AmongUS, adesea pentru un public de peste 2.000. Începând cu luna mai, o pereche de streamere mai mari numite AdmiralBulldog (cu aproape 700.000 de urmăritori) și jucând (cu aproape 600.000) au început să joace câteva ore de AmongUS, oferindu-i un impuls mare – deși nimic în comparație cu iulie.

Până la sfârșitul lunii iulie, Among Us a atras 400 de poziții în spectatorii medii în top 50 pe Twitch datorită în mare măsură:

  • Fluxuri foarte populare de către sodapoppin și xQc, care au adus zeci de mii de spectatori simultani
  • Vizualizările combinate ale a opt streameri coreeni, care altfel dețineau primii 10. În august, streamerii englezi vor prelua complet, dar adevăratul progres dintre Among Us a început în Coreea.

În timpul unei lungi sesiuni de flux Just Chatting din 15 iulie, putem vedea momentul în care sodapoppin a încercat prima dată AmongUS. “Care este acel joc pe care am vrut să îl joc?” spune cu voce tare. Sodapoppin nu doar sare în joc cu jucători aleatori; îi face pe prieteni și colegi să joace, ceea ce pare a fi un ingredient cheie în creșterea viitorului spectatorilor stratosferici AmongUS. Este un joc pe care orice streamer îl poate juca, fără expertiza necesară pentru a fi bun la Fortnite sau League of Legends. Și punerea a 10 streamere într-o singură cameră mărește puterea celebrității – cu adevărat Răzbunătorii țipării într-un microfon că nu ai făcut-o.

Până la sfârșitul lunii, sodapoppin acumulase 631.000 de ore de vizionare printre noi. Următorul streamer coreean d_obby, cu 360.000 de ore. O parte subapreciată a succesului Among Us este suportul lingvistic – este disponibil în engleză, portugheză, spaniolă și coreeană.

Sursa: Sullygnome – Statisticile suportului in diverse limbi

A durat surprinzător de mult ca activitatea Among Us de pe Steam să ajungă din urmă cu interesul crescând pentru fluxuri. A fost redus la vânzarea Steam Summer în perioada 25 iunie – 9 iulie, dar asta nu a provocat un salt masiv în jucători. Numărul de jucători a crescut încet până în prima jumătate a lunii iulie – cel puțin pe computer – și apoi a fost oprit ca o rachetă. Privind recenziile Steam, putem vedea că recenziile încep să crească la sfârșitul lunii iulie, dar ultima săptămână din august este saltul cu adevărat uriaș. După fluxuri masiv populare de la xQc și altele, jucătorii de PC au început să joace AmongUS în masă. Este încă greu de pus în perspectivă cât de repede a crescut printre noi. Chiar dacă câștiga mii de jucători și mulți alți spectatori Twitch în iulie și august, septembrie a fost la un alt nivel. Folosind instantanee recente de la Wayback Machine, putem urmări de câte ori jocul a fost descărcat din magazinul Google Play pentru Android. Pe 3 septembrie, avea peste 10 milioane – deja un număr imens. Până pe 8 septembrie, peste 50 de milioane. Până pe 21 septembrie, peste 100 de milioane.

Steam ne poate oferi doar o imagine îngustă a numărului de oameni care joacă de fapt AmongUS.

Sursa: Innersloth

Dacă ne uităm înapoi la viața jocului, nu e ca și când AmongUS a fost vreodată un eșec. A lovit un milion de descărcări în august 2019, cu siguranță un succes pentru un joc independent realizat de doar trei dezvoltatori. Este un joc social perfect pentru 2020, un omolog drăguț, dar înșelător la Fall Guys, celălalt hit al anului.

Urmărind creșterea AmongUS înapoi pe tot parcursul anului, cred că streamerul SR_Kaif este cel care a pregătit AmongUS pentru marele moment. Îl transmite în fiecare lună din ianuarie, atrăgând din ce în ce mai mulți spectatori.

Share:

administrator

C.E.O Games-News.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *